Arbeta med Adobe-filer i Microsoft 365

Om PDF-filer

Microsoft 365 har nu inbyggt stöd för enkel redigering och integration med Adobe Cloud för full funktionalitet. Den här artikeln fokuserar på andra Adobe-program, t.ex. Photoshop.

Läs mer

För närvarande har SharePoint Online inte stöd för att öppna Adobe Photoshop/Illustrator/InDesign/Premiere/etc., dokument direkt i appen eller Creative Cloud på webben. Du kan visa Photoshop- och Illustrator-dokument i SharePoints filvisare, men inte andra. När du klickar på en Adobe-fil laddas den ned till din Filutforskare, och därifrån kan du öppna dokumentet i programmet Adobe InDesign/Premiere. Om du vill spara dina ändringar tillbaka till SharePoint har du några alternativ.

Metod 1 – Ladda ner dokumentet, öppna det i appen och ladda sedan upp en ny version

Detta är den mest idiotsäkra metoden och gör att du kan hitta ditt dokument med hjälp av metadata. Det kräver dock några extra steg vid redigering, jämfört med Office-filer. Du kan också få problem med brutna länkar till externa tillgångar om ditt InDesign- eller Premiere-dokument använder dessa.

  1. Ladda ner filen
  2. Öppna den i Adobe Photoshop/Illustrator/InDesign/Premiere
  3. Redigera och spara dina ändringar
  4. Ladda upp den redigerade filen till samma arbetsyta som du hämtade dokumentet från

Metod 2 – Synkronisera med OneDrive

Du kan synkronisera alla dokumentbibliotek till din lokala dator med OneDrive. Du kan dock stöta på problem om t.ex. ditt InDesign-dokument innehåller länkar till andra filer. Som standard är den lokala lagringsplatsen för OneDrive i användarprofilmappen, som är unik för varje användare. På grund av detta kommer länkar inte att fungera när en annan användare redigerar samma fil.

För att komma runt detta måste du se till att lagringsplatsen för OneDrive är densamma för alla användare som arbetar med Adobe-applikationer, till exempel C:\OneDrive. Detta fungerar naturligtvis inte med fleranvändardatorer som tunna klienter, kiosker eller terminalservrar där alla inte kan dela samma OneDrive-mapp.

Om du redan har konfigurerat OneDrive måste du koppla bort ditt konto, flytta dina filer till önskad plats och logga in igen, den här gången för att ändra standardlagringsplatserna. Detta kan göras manuellt av både Windows- och Mac-användare med administratörsbehörighet.

En IT-administratör kan också använda Group Policy för att konfigurera detta för Windows-datorer i domänen.

Metod 3 – Visa i Filuforskaren

Som en sista utväg kan du överväga att använda funktionen Visa i File Explorer, tillgänglig i SharePoint Online för Microsoft Edge, på Windows. Tänk dock på att den inte stöder de senaste bästa säkerhetsmetoderna och inte kommer att behålla versionshistoriken.

Sammanfattning

VersionshistorikLänkar till externa filer2Modern autentiseringMetadata
NedladdningJaNejJaJa
OneDriveJaJaJaNej
FilutforskarenNejJaNejNej

Notera

  1. När du redigerar en Adobe InDesign-fil skapas en temporär fil som börjar med en tilde (~). När du stänger Adobe InDesign raderas den temporära filen.
  2. InDesign- och Premiere-dokument kan länka till externa filer istället för att bädda in en kopia.

Få ordning på saker och ting med MetaShare

MetaShares unika, användarvänliga gränssnitt hjälper dina användare att spara sina dokument på rätt plats och gör det enkelt för organisationen att hitta dem senare med hjälp av metadata. Metadata har ett antal fördelar, även för andra filtyper än Microsoft Office.